Binnenkort in De Kapel

  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek
  • 28 mar Podium de kApel - Jong Talent aan de vleugel
  • 25 apr Podium de kApel - Zang en piano

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

17 januari 2016

Op zondag 17 januari  om 10.30 uur zal Wim van de Laar een lezing geven met als thema De oorspronkelijke bronteksten van het hindoeïsme.

De Upanishads behoren tot de meest oorspronkelijke bronteksten van het hindoeïsme en van yoga. De oudste tekst dateert van 750 voor Christus, de jongste van het begin van onze jaartelling. Als je je verdiept in de Indiase filosofie, in non-dualiteit en in yoga als weg van bevrijding, stuit je op enig moment op deze fundamentele en intrigerende geschriften.

De Upanishads handelen over de oervragen van de mens. Wie ben ik? Wat is de aard van de wereld? Waaruit bestaat geluk, vervulling en vrijheid? Wat is echt? Het onderricht wordt gegeven in de vorm van dialogen, parabels, vertellingen, in het besloten samenzijn van meester en leerling. Centraal staat de herkenning of realisatie van het Zelf, de ongeziene maar evidente kern van Bewustzijn in ieder mens. Dat is je essentie, je eigenlijke Ik.

In de lezing wordt ingegaan op de historische en culturele context van de Upanishads en hoe je de teksten praktisch kunt lezen, wat hun betekenis 'hier en nu' voor je kan zijn. Daarbij hebben we het over de kernthema's van de filosofie, met name over bevrijding.

Wim van de Laar is  yogaleraar, vertaler en oorspronkelijk opgeleid tot leraar geschiedenis en aardrijkskunde en heeft zich altijd al verdiept in filosofie, met name in de Oosterse. Eerder vertaalde hij een van de fundamentele teksten van yoga: de soetra’s van Patañjali (zie www.yogawimvandelaar.nl).

 

Op 28 januari om 20.00 uur is er weer een Concert. 
De uitvoerenden zijn:
 MariaWarenberg – mezzosopraan
Alexander Warenberg – cello,                      
N
ikola Meeuwsen – piano

Toegang: €10