Binnenkort in De Kapel

  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek
  • 28 mar Podium de kApel - Jong Talent aan de vleugel
  • 25 apr Podium de kApel - Zang en piano

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

12 februari 2017

Op zondag 12 februari om 10.30 uur zal dr. Hans Smolenaars een lezing geven met als thema Alma Tadema en het nostalgisch verlangen naar vroeger tijden. 

 

De liefde van Alma Tadema voor antieke motieven werd nog versterkt tijdens zijn bezoek aan de opgravingen in Pompei en Herculaneum in 1883. Deze steden, ten Z. van Napels, werden op 24-25 augustus 79 n.Chr. onder lava en lapilli bedolven. De systematische opgravingen, begonnen in 1748 en voortgezet onder het Franse bewind (1806-15), maakten tot dan toe vrijwel onbekende voorwerpen als meubilair, serviezen, fresco's, alsook vele graffiti weer zichtbaar.

De opgravingen hadden een enorme invloed op literatuur, muziek en schilderkunst. Maar de beroemdste schilder van antieke motieven en verhalen is Tadema (1836-1912). Zijn schilderijen zijn in de 20e eeuw het uitgangspunt geweest voor de 'toga' films, waarin Tadema's geconstrueerde werkelijkheid nu als realiteit wordt getoond. We zien een fragment van de oudste film over de ondergang: 'Gli ultimi giorni di Pompei' (1913), naar Bulwert-Lytton's boosaardige roman 'The last days of Pompeii' (1835).

Hans Smolenaars was werkzaam als Universitair Hoofddocent Klassiek Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. over Vergilius, Ovidius en Statius. Sinds zijn pensionering geeft hij cursussen voor HOVO en organiseert culturele reizen naar de Klassieke Oudheid. Zie www.AntiekToerisme.nl

 

En op donderdag 23 februari is er weer een CONCERT IN dE kAPEL

Voor nadere informatie zie www. de kapel-bloemendaal.nl