Binnenkort in De Kapel

  • 20 jan Lezing. Carola de Vries Robles: Een vleugje PaRaDijS
  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum

Aanvang: 10.30 uur

Hoe het goede te blijven zien, midden in een wereld die door lijden gedomineerd wordt? De joodse Etty Hillesum (1914-1943) zoekt in haar dagboek Het verstoorde leven naar een antwoord op die vraag. Het goede heeft voor haar te maken met ‘dat kleine stukje eeuwigheid’ in haar, waarmee zij met hulp van haar minnaar en leermeester Julius Spier steeds meer contact krijgt. Zozeer dat ‘het meisje dat niet knielen kon’ aan het einde van haar leven ‘van eeuwigheidsgevoel doortrokken’ is. Samen zullen we nagaan hoe deze spirituele omvorming zich in haar voltrok aan de hand van een aantal passages uit Het verstoorde leven.

Barbara Zwaan is theoloog, werkzaam als geestelijk verzorger en redacteur van Herademing en het Tijdschrift voor Geestelijk Leven. Op 4 oktober 2017 sprak zij in het TV-programma De Nachtzoen over de betekenis van Etty Hillesum voor haar eigen geestelijk leven.