Binnenkort in De Kapel

  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek
  • 28 mar Podium de kApel - Jong Talent aan de vleugel
  • 25 apr Podium de kApel - Zang en piano

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Podium de kApel - Concert Nikola Meeuwsen en Het Jong Talent Kamermuziekensemble

Op donderdag 27 oktober wordt een gevarieerd programma ten gehore gebracht.

Nikola Meeuwsen - piano en een Jong Talent Kamermuziekensemble van het Koninklijk Conservatorium Den Haag zullen optreden.

Het kamermuziekensemble wordt gevormd door:

Machteld Koopmans - viool
Sedna Heitzman - viool
Anne Sopfie van Riel - altviool
Jurre Koopmans - cello

Op het programma staan werken van:
Op het programma staan werken van o.a.: Mozart, van Hemel, Kodály, Verhulst, Schubert/F.Liszt, Chopin

 

Aaanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10

 

Informatie over de musici: 

Machteld Koopmans (2000) was 6 jaar oud toen zij begon met vioolspelen bij lerares Elinoor van Duijne Strobosch. Na vijf jaar maakte zij de overstap naar de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium. Daar zette zij hij haar vioollessen voort bij Koosje van Haeringen en inmiddels zit zij daar in de 4e klas van het gymnasium. Zij speelt in het Atheneum Kamerorkest en maakte de succesvolle tournee naar Finland in 2015 mee. 

In de zomer van 2014 volgde Machteld de ‘Streicher-Akademie Stringtime NiederRhein’ in Goch (Duitsland) en in de zomer van 2015 volgde zij de Meisterkurs Kloster Schöntal (Duitsland). 

In maart 2016 won Machteld samen met Sedna Heitzman de tweede prijs in de regionale finale West van het Prinses Christina Concours, waarop zijn samen zijn uitgenodigd door Domestica Rotterdam om in het komende seizoen solo te komen spelen. 

Deze zomer maakt zij tijdens de zomertournee naar o.a. Praag deel uit van het Jeugdorkest Nederland. 

Machteld bespeelt een viool van Willem Bouman uit 2002, die zij in bruikleen heeft.

 

 Jurre Koopmans

 Het was niet vreemd dat Jurre Koopmans (13 jaar) op zijn vijfde al cello ging spelen, want in zijn hele familie wordt veel muziek gemaakt. Met veel plezier begon hij lessen te volgen bij Wiesje van Eersel en al snel was duidelijk dat de cello helemaal zijn ding is.  Sinds 2012 heeft Jurre les van Lucia Swarts op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium waar hij ook in de brugklas zit. Hij maakt deel uit van de cellogroep van het Atheneum Kamerokest.
In juni 2014 was Jurre finalist van het Koninklijk Concertgebouw Concours en mocht hij in een uitverkochte Kleine Zaal zijn programma spelen. In 2015 nam hij als jongste cellist deel aan de cellobiënnale te Zutphen, inclusief een masterclass van Dmitri Ferschtman. In datzelfde jaar verdiende hij een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours (West 1).
Jurre bespeelt een cello gebouwd door Saskia Schouten (1998, te Heusden) en heeft een cellostrijkstok gemaakt door Daniel ter Berg (±1975, te Den Haag). Zowel het instrument als de strijkstok zijn hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
Naast de cello speelt zingt Jurre vol overgave in het Haags Matrozenkoor, waarmee hij onlangs in een uitverkocht Concertgebouw de Derde Symfonie van Gustav  Mahler zong. 

 

Anne Sophie van Riel (1999) was zes jaar oud toen zij begon met vioolspelen bij de plaatselijke muziekschool in Gouda. Al snel werd duidelijk dat ze enorm veel passie en talent voor het instrument had en ze vervolgde haar lessen bij Elinoor van Duijne-Strobosch.
In 2011 werd zij aangenomen op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium en studeerde ze bij Koosje van Haeringen. In december 2015 besloot ze definitief over te stappen van instrument en werd altviool haar hoofdvak. Momenteel studeert ze bij Liesbeth Steffens.
Anne Sophie is momenteel lid van het Atheneum Kamerorkest. Ze heeft aan verschillende masterclasses  en concoursen meegedaan, waaronder Stringtime NiederRhein Gogh en Kloster Schöntal. 

Sedna Heitzman
Sedna Heitzman (2000) begon met vioolspelen vanaf haar vijfde jaar in de Muziekschool van Alphen aan den Rijn. Halverwege 2011 heeft ze les gehad van Elinoor van Duijne Strobosch en nam ze deel aan het Viotta Jeugdorkest in Den Haag. In 2012 is ze toegelaten voor de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Momenteel zit Sedna in 4 vwo en heeft vioolles van Koosje van Haeringen. Haar viool in bruikleen is gebouwd in 2015 door Wolfram Neureither. Ze maakt deel uit van het Atheneum Kamerorkest (AKO) van het conservatorium en speelt ook altviool in diverse ensembles en bepaalde AKO-projecten. 
 Ze heeft onder andere deelgenomen aan concoursen zoals het Prinses Christina Concours (2e prijs regionale finale als duo), ‘viooldagen’ zoals de Meisterkurs Kloster Schöntal en Stringtime NiederRhein in Goch en geeft ze diverse concerten met ensembles.

Nikola Meeuwsen
Een grammofoonplaat van het derde pianoconcert van Rachmaninoff gespeeld door Vladimir Horowitz, was het moment waarop Nikola wist dat hij  piano wilde gaan spelen. Al spoedig werd zijn enthousiasme en aanleg voor het instrument opgemerkt en het eerste grote succes was de finale van het Steinway concours in het Concertgebouw in Amsterdam waar hij van de jury de eerste prijs kreeg en tevens door het publiek gekozen werd als winnaar van de publieksprijs.

 

De afgelopen tijd heeft Nikola vele optredens gegeven waaronder een optreden in het Festival Classique in Den Haag, het Circustheater in Scheveningen. Ook werd hij uitgenodigd op de Concertboerderij van Rian de Waal en speelde hij samen met Daniël Waayenberg het concert voor twee piano’s van W.A. Mozart met orkest.  

In juni 2014 werd hij winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Afgelopen zomer heeft hij deelgenomen aan het zomerfestival van de “Accademia Pianistica Internazionale” in Imola waar hij les kreeg van o.a. Enrico Pace. Nikola was een van de prijswinnaars van het concours dat aan dit festival verbonden was. Deze prijs bestond uit een beurs ter bevordering van de muzikale ontwikkeling. Uit handen van Maestro Franco Scala  mocht Nikola deze prijs in ontvangst nemen.  

Als jonge pianist heeft Nikola een grote voorkeur voor componisten als Mozart, Beethoven, Liszt, Rachmaninoff en Chopin en zijn pianisten als Horowitz, Cziffra, Rubinstein, Lipatti en Gould de musici waar hij het liefst naar luistert. 

Nikola is 14 jaar en heeft pianoles van Marlies van Gent aan de School voor Jong Talent (onderdeel van het Koninklijk Conservatorium Den Haag).